Nieuwe foto’s: april 2012

Posted by on mei 1, 2012 in Blog, Fotografie | No Comments
Nieuwe foto’s: april 2012

Ik heb mezelf voorgenomen om elke maandag of dinsdag na het werk mijn fototas te pakken en er gewoon op uit te gaan. Rondje rijden in de buurt en kijken wat ik tegenkom. De buurt wil bij mij zeggen Kennemerland. Zwerven langs het strand, de haven van IJmuiden, het Noordzeekanaal en Spaarnwoude.

Je dwingt jezelf daardoor om beter te kijken, bewuster je onderwerp te kiezen. En je dwingt jezelf tot wachten. Wachten omdat je weet dat de kans er is dat de omstandigheden beter worden.

Zo zat ik op de boulevard bij Bloemendaal aan Zee. Saaie grijze dag maar droog. En opeens door dat grijs heen prikt de zon en weet je niet hoe snel je de camera moet pakken. Klik, hebbes, en een paar minuten later weer grijs.

Anders was het bij de twee opnamen in IJmuiden een week later. De lucht was raar. Een heel donkere laag boven en enorm licht daaronder. Langzaam aan kleurde de onderste laag oranje. Het spiegelde mooi in het Noordzeekanaal. Op de achtergrond Tata Steel (Hoogovens) dat als een silhouet mooi uitkwam tegen de lucht. De foto doet me denken aan een tekening die thuis bij ons aan de muur hing, Hoogovens met zijn lichtjes, maar is toch totaal anders.

Ik wist dat ik nu naar de haven moest gaan, mijn favoriete fotoplek. Wachtend kleurde de lucht alsmaar spectaculairder, bijna onecht. Een passerende havenarbeider genoot er ook van en bleef even bij me stil staan. “Zo zie je het niet vaak, meneer”, zei hij en liep verder. Nee, zo zie je het niet vaak. Maar ik kan er nu elke dag naar kijken.

Op school zijn we begonnen met een thema over smaaklessen. Om het thema te promoten kan je een kok aanvragen bij smaaklessen.nl die op school een les komt geven. Mijn groep had het genoegen om die les te krijgen van bekende Nederlander Pierre Wind. Deze drukgebarende kok/entertainer gaf een werkelijk prima les. Anderhalf uur lang waren de kinderen geboeid bezig met proeven en bespreken. Het was, om het veelgebruikte woord van Pierre Wind te herhalen, kicken!

Kicken voor mij was dat ik hem vroeg om even buiten de klas een foto van hem te mogen maken. Geen probleem vond Pierre want alles kan. Bij het binnenkomen in de klas had hij me begroet met een soort van kopstoot op mijn borst. Het had nogal indruk op me gemaakt. Zodanig dat ik hem vroeg om een boom op het schoolplein ook eens een kopstoot te geven. Dat was niet alleen kicken maar ook klikken. Leuke vent.

De laatste foto is gemaakt op de Boulevard de Favauge in Zandvoort. Een schitterende naam maar met een uitstraling van niks. Gelukkig was er die avond een geheel andere uitstraling die me wel beviel, de ondergaande zon. Mooi oranje en een voorbode voor de volgende dag, Koninginnedag.

Mocht deze site je bevallen dan is er vanaf nu de mogelijkheid om dat de hele wereld te laten weten. Onderaan elk blogbericht staan knoppen om je mening over mijn site/foto’s via Facebook, Twitter, mail en nog veel meer sociale netwerken te posten. Spread the word.

De foto’s zijn hier te vinden: foto’s april 2012

Leave a Reply