Nieuwe foto’s: januari 2012

Posted by on feb 11, 2012 in Blog, Fotografie | No Comments
Nieuwe foto’s: januari 2012

Januari 2012

Een mooie maand met veel, bijzonder, licht. Ik ben er een paar keer bewust op uitgegaan om te fotograferen.

Wat al een tijdje op mijn verlanglijst stond was een portret maken van mijn moeder. Nu 79 jaar oud, wereldreiziger en nog volop aan het genieten van het leven. Ze ging er thuis echt even voor zitten, aan haar weefgetouw. Haar plek waar ze rust vindt. Ik ben bijzonder te spreken over het resultaat.

De haven van IJmuiden is een interessante plek. Het is er oud, verwaarloosd en er zijn stukken nieuwbouw zonder samenhang. Het is een rare plek. Als je er rondloopt met een fotocamera voel je je nagekeken.

Ik had al een paar keer geprobeerd een foto te maken van een verwaarloosde loods. Het kleurenspel van de deuren vraagt wat mij betreft om geklikt te worden. Nu was er mooi licht van de laatste zon van de dag.

Even verderop staat al maanden een booreiland. Als een soort kasteel met zijn torens is het daar totaal misplaatst. IJmuiden heeft hierdoor meerdere vuurtorens gekregen…

Wandelend met de hond in de stromende regen waardeer ik mijn Pentax K5 nog meer dan normaal. De zekerheid van een stof en waterdichte body/lens combinatie geeft vrijheid. Bij Hargen aan Zee staan in dit jaargetijde diverse afgebroken strandtenten. Ik heb er iets mee. Het lijnenspel, de eenzaamheid op het strand, verlaten en niet af.

Wandelaars hebben in de loop van de tijd aangespoeld materiaal verzameld en aan de strandtent bevestigd. Veel draden en flessen in  de meest mooie kleuren. Als een soort kluwenkamer aan het strand. Bijna kunst en meteen een protest.

Aan het einde van de maand viel de winter in. Geen kinderachtige winter -10 stond regelmatig op de meter.

Vanuit mijn leslokaal (ik ben leerkracht basisonderwijs) voelde je de sneeuw komen. Het licht veranderde en de sneeuw verdreef de zon. Even geen effectief onderwijs maar wel snel de camera pakken. Een fraai grafisch plaatje volgens mij.

De ochtend erop -18. Rijp op alle bomen en sneeuwkristallen op het raam. Momenten waar je snel bij moet zijn want voor je het weet heeft de zon zijn werk gedaan. Bij de schuurdeur had ik mooi het licht van achteren.

Prima maand dus, op naar de volgende.

Bekijk de foto’s van 2012

Leave a Reply